Paramount Corp menjangkakan penjualan yang lebih baik pada 2H21 seiring penurunan harga

Paramount Jeffrey Chew

Paramount Corp menjangkakan penjualan yang lebih baik pada 2H21 seiring

KUALA LUMPUR: Pemaju hartanah, Paramount Corporation Bhd, menjangka dapat mencapai prestasi penjualan yang lebih baik pada separuh kedua tahun ini (2H2021) berbanding dengan 1H2021 sebagai penguncian untuk mengekang penurunan pandemi COVID-19 dan kadar vaksinasi meningkat.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Jeffrey Chew Sun Teong berkata, kumpulan itu mempunyai lebih banyak projek pembangunan hartanah yang berterusan pada 2H2021, yang terdiri daripada rumah kediaman di Batu Kawan, Pulau Pinang dan pusat bandar Kuala Lumpur, serta di Kemuning Utama dan Bukit Banyan di Sungai Petani, Kedah.

Namun, dia menyatakan bahawa prestasi syarikat pada suku ketiga 2021 (Q3 2021) akan dipengaruhi oleh Perintah Kawalan Pergerakan yang Disempurnakan (EMCO) yang diberlakukan di Selangor pada bulan Julai, yang mengakibatkan pekerjaan dihentikan di lima lokasi projeknya .

“Seiring dengan penurunan secara beransur-ansur, kami berharap dapat mengekalkan momentum penjualan yang lebih kuat.

“Menjelang tahun depan, ketika kebanyakan rakyat Malaysia diberi vaksin, keadaan akan menjadi normal dan saya rasa lebih banyak orang akan mula mempertimbangkan untuk membeli harta tanah, dan sentimen akan bertambah baik pada tahun 2022,” katanya semasa taklimat maya mengenai keputusan kumpulan 1H2021 hari ini.

Chew mengatakan persekitaran kadar faedah rendah dan pengecualian duti setem di bawah Kempen Pemilikan Rumah (HOC) juga akan tetap penting untuk memberi insentif kepada pembelian harta tanah.

Penjualan harta tanah kumpulan pada 1H2021 meningkat 62 peratus menjadi RM309 juta daripada RM191 juta pada tempoh yang sama tahun lalu, didorong oleh permintaan berterusan dari penjualan produk sedia ada dan baru dari projek yang ada.

Pada 30 Jun 2021, kumpulan ini mempunyai wang tunai hampir RM250 juta dan mengekalkan kemudahan perbankan yang mencukupi untuk membiayai operasinya, serta penjualan RM1 bilion yang belum ditagih, yang diharapkan dapat memberikan sedikit penglihatan terhadap aliran tunai kumpulan pada tahun berikutnya dua hingga tiga tahun.

Tanahnya yang belum dibangun seluas 223.02 hektar (ha), meliputi 75.91 hektar di Lembah Klang dan 147.10 hektar di Kedah dan Pulau Pinang pada 30 Jun 2021.

Sementara itu, mengomentari diskaun yang diberikan pada harta tanah yang sudah siap, Chew mengatakan tidak mungkin pemaju akan memberikan potongan 30-50 persen kepada pembeli di tengah-tengah perlambatan pasaran harta tanah.

Dia mengatakan Paramount akan memberikan harga diskaun biasa dan memberikan beberapa penamat tambahan, tetapi tidak akan menawarkan potongan sebanyak 50 peratus.

“Ini kerana harta tanah tetap bernilai sepanjang masa dan tidak menjadi usang dengan mudah,” kata Chew.

Untuk Q2 2021 yang berakhir pada 30 Jun 2021, kumpulan mencatat keuntungan bersih RM1.62 juta berbanding kerugian bersih RM4.01 juta pada Q2 2020.

Pendapatan meningkat 98 peratus kepada RM127.4 juta berbanding RM64.2 juta sebelumnya. – BK

As published: Berita Kini